Thermochemische recycling technieken verbeteren

2 minuten

Een van de acht programmalijnen van Circular Plastics NL (CPNL) is gericht op Thermochemisch recycling. Thermochemisch recycling maakt afvalplastics geschikt om opnieuw in te zetten als grondstof voor de plasticindustrie.

Het doel van dit programmaonderdeel is om de kwaliteit van thermochemische recycling technieken te verbeteren. Dit wordt onder meer gedaan door reststromen die niet goed te recyclen zijn om te zetten naar BTX en naar olefinen. Joop Groen is sinds 1 mei programma-manager voor dit onderdeel van het CPNL-programma. “Om aan te tonen dat het mogelijk is om de plasticsketen op industriële schaal te sluiten zet CPNL in op demo-projecten. Denk daarbij aan de reststromen van plastic afval die kunnen worden omgezet naar grondstoffen voor vernieuwde kunststoffen.”

 

Joop Groen programmamanager voor Thermisch recycling bij Circular Plastics NL

Joop is in deze functie verantwoordelijk voor dit onderdeel van het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL, waarin industrie en de onderzoekswereld samenwerken om de waardeketen van kunststofproducten technologisch te innoveren en circulair te maken. Hij zorgt voor de operationele en organisatorische activiteiten die gepaard gaan met het uitrollen van de programmalijn en de projecten die daaruit komen, om zodoende versnelling van de ontwikkelingen in de industrie en realisatie van de programmadoelen te borgen.

Marc Spekreijse, algemeen directeur Circular Plastics NL:

“CPNL heeft met Joop als programma manager voor thermochemische recycling een ervaren professional met veel kennis aangesteld om het team te versterken. Een verbinder en gedreven manager met een breed netwerk die samen met ons een bijdrage wil leveren aan duurzame technologieën.”

Over Joop Groen

Joop Groen studeerde Process Engineering, bedrijfskunde (MBA), Strategic Innovation (MIT) en is daarnaast gecertificeerd coach voor persoonlijke ontwikkeling.  Joop begon zijn carrière bij General Electric in de divisie Engineering Plastics waar hij 17 jaar werkte. Aanvankelijk in technische en operationele leiderschapsrollen, zoals plantmanager, en later in commerciële rollen zoals marketing- en productmanager.

In 2005 trad Joop in dienst bij TNO, de Nederlandse organisatie voor toegepast onderzoek waar hij verschillende leidinggevende functies bekleedde. Sinds 2012 is Joop toegetreden tot het team duurzame chemie en biobased economy als senior manager new business development, waar hij verantwoordelijk was voor het initiëren van grote nieuwe programma’s en projecten, zoals Biorizon. Sinds 2016 is Joop oprichter en CEO van Viride BV, een technologie start-up voor duurzame innovaties en nog steeds actief in het Biorizon programma als Directeur van het Shared Research Center. Tevens is hij lid van het Executive Team van Circular Biobased Delta, directeur van het CHAPLIN-programma voor biobased bitumen en het CBBD Network Chemical Recycling. Voor de provincie Brabant en de regio West-Brabant heeft Joop onlangs de coördinatie van het Fonds Rechtvaardige Transitie ondersteund.

‘Van afval weer terug naar grondstoffen met innovatie’

Joop over het verbeteren van thermochemisch recycling met het CPNL-programma: “Thermochemisch recyclen is al een innovatieve en duurzame manier om afval te recyclen, waarbij het wordt omgezet in waardevolle grondstoffen die kunnen worden hergebruikt. Het Circular Plastics NL programma biedt een mogelijkheid om effectieve oplossingen te ontwikkelen om afhankelijkheid van grondstoffen verder te reduceren, en de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat te verminderen. In mijn rol als programmamanager draag ik hiermee graag bij aan ​​deze keten waarbij afval terug kan worden omgezet naar grondstof.”

Deel dit artikel: