Material Change: the Dutch opportunity to fast-track a circular Europe – Event Recap

2 minuten

Het CPNL-team was aanwezig en nam actief deel aan dit evenement, waarbij de presentatie van Anton van Beek opviel vanwege zijn diepgaande inzichten over de urgentie – of beter gezegd, het gebrek daaraan – met betrekking tot de grondstoffentransitie. Hij benadrukte dat Nederland alles in huis heeft om Europees kampioen circulariteit te worden, maar dat de vooruitgang te langzaam gaat. De conferentie, genaamd Material Change en georganiseerd door het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) en het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) op 8 februari 2024, belichtte de kansen en uitdagingen van de circulaire economie.

Sprekers zoals Hans van Klink, Laura de Vries, Marjolein Demmers, Nico van Dooren en Jurgen Hoekstra deelden hun inzichten over de noodzaak van een transitie naar een circulaire economie, waarbij Rotterdam werd geprezen als de kraamkamer van de circulaire toekomst. Ze benadrukten echter ook de traagheid van de huidige vooruitgang en de behoefte aan meer leiderschap en samenwerking op zowel nationaal als Europees niveau.

Derk Loorbach, professor socio-economische transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, benadrukte het belang van het erkennen van de fundamentele verschillen tussen een grondstoffentransitie en een energietransitie. Hij benadrukte dat een echte transitie niet alleen draait om het verbeteren van bestaande processen, maar om een fundamentele verandering in ons denken en handelen. Dit vereist leiderschap en bewustwording van de dominante systemen die onze samenleving vormgeven.

De middag eindigde met optimisme over de mogelijkheden die voor ons liggen, mits er meer urgentie wordt getoond en actie wordt ondernomen.

In het magazine is het volledige verslag van het evenement te lezen https://materialchange.jaarverslag.org/liveblog/ en de visie erachter hoe het Europese achterland kansen creëert voor een circulaire industrie in Nederland.

Kijk hier voor de aankomende evenementen van Circular Plastics NL of waar een van de experts uit het team CPNL zullen vertegenwoordigen.

Deel dit artikel: