Innovation Forum voor Plastics

2 minuten

Verslag van het 2024 Innovation Forum voor Plastics op 19 april in Brussel

Het 2024 Innovation Forum voor Plastics, gericht op het bevorderen van plasticrecycling en circulariteit, was een belangrijke bijeenkomst waar alle EU-gesubsidieerde projecten op het gebied van plastics en circulariteit werden gepresenteerd. Namens CPNL was Mark Demuynck een van de deelnemers. Het forum werd geleid door vooraanstaande figuren zoals Sophie Sicard, president van de EPRB (Plastic Recycling Branch van EuRIC), en Evdokia Achilles, EU-hoofd bij de REA European Research Agency voor de circulaire en biogebaseerde economie, samen met haar collega Keti Medarova, die verantwoordelijk is voor het volgen van alle door de EU gefinancierde projecten op het gebied van circulariteit.

De introducties werden gevolgd door een informatieve sessie waarin de organisatie van oproepen voor projectvoorstellen werd belicht. Deze oproepen zijn zeer competitief, met gemiddeld zo’n 100 aanvragen per oproep, en resulteren in subsidies met een gemiddelde waarde van 5,0 miljoen euro, met uitschieters tot 9 miljoen euro. De rapportage van projectvoortgang gebeurt regelmatig in een vast formaat, en na elk afgerond werkproces wordt een webinar gehouden door enkele van de consortia.

Vervolgens werden verschillende door Horizon 2020 gefinancierde subsidieprojecten voorgesteld, waaronder Circular Flooring, Circular Foodpack, CIMPA, Solrec2, Merlin, Stopp, VISS, Rebiolution en Primus. Deze projecten variëren van het aanpakken van voedselcontactkwesties tot het ontwikkelen van strategieën voor circulaire verpakkingen en het synthetiseren van biogebaseerde polymeren voor verschillende toepassingen.

Het forum werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Europese Commissie, waaronder Wolfgang Trunk, verantwoordelijk voor PPRW, Silvia Maltagliati, beleidsmedewerker voor Circulaire Economie en biogebaseerde systemen, en Olga Pozlevic. Deze commissieleden verzamelden politieke boodschappen van sprekers en leidden panel- en workshopdiscussies met de projectindieners.

Al met al bood het 2024 Innovation Forum voor Plastics inzicht in de nieuwste ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van plasticrecycling en circulariteit, en vormde het een platform voor discussie en samenwerking tussen belangrijke belanghebbenden uit de industrie, onderzoek en beleid.

Meer weten over de aankomende events waar het CPNL naar toe gaat kijk dan  in de CPNL agenda: https://circularplasticsnl.org/agenda/ of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel: