CPNL neemt deel aan innovatiemissie naar China

2 minuten

CPNL, heeft op initiatief van ChemistryNL, zich aangesloten bij een missie naar China gericht op het stimuleren van de circulaire economie en de kennisoverdracht binnen de plasticsindustrie. Deze missie, een initiatief van Chemistry NL, georganiseerd door het Netherlands Innovation Network China, de Netherlands Enterprise Agency en ChemistryNL, vond plaats met de ondersteuning van het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Klimaat en Groene Groei, en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met als doel om de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van circulaire plastics (en groene/biobased chemie en CCU) en te verkennen.

De missie begon in Shanghai, waar de delegatie van 29 deelnemers, bestaande uit vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen, de overheid en de industriemet bezoeken aan de regio’s van de Yangtze-rivierdelta, de Greater Bay Area en Beijing.

Tijdens de missie bezocht de delegatie het Pujiang Innovation Forum (PJIF), waar ze deelnamen aan het seminar “NL – China Green Chemistry & Circular Plastics”. Dit evenement richtte zich op de ontwikkelingen in onderzoek en industrie, evenals samenwerkingsmogelijkheden.

De delegatie kreeg ook de kans om praktijkervaringen op te doen tijdens verschillende sitebezoeken. Ze startten met een bezoek aan het Shanghai Chemical Industry Park (SCIP), een belangrijk petrochemisch knooppunt waar ze meer te weten kwamen over de infrastructuur en innovaties. Later volgde een bezoek aan het BASF Innovation Campus Shanghai, waar delegatieleden inzicht kregen in de nieuwste R&D-initiatieven op het gebied van duurzame producten en processen.

Een bezoek aan het Shanghai Institute of Cleantech Innovation (ICTI) gaf de delegatie een diepgaand inzicht in laboratoria gericht op plastics recycling en biobased chemie. De delegatie splitste zich in groepen om specifieke projecten te verkennen, waaronder de mogelijkheden van Jiaren New Materials, een recyclingbedrijf dat polyester produceert, en Bluepha, dat zich richt op de ontwikkeling van 100% biologisch afbreekbare materialen.

In de Greater Bay Area bezocht de delegatie Kingfa Sci.&Tech. Co., Ltd., een toonaangevend bedrijf in de modificatie van kunststoffen. Hier vond een levendige discussie plaats over de toekomst van de plasticsindustrie en mogelijke samenwerkingen. Tegelijkertijd kregen leden de kans om DataBeyond een producent van afvalsorteerapparatuur die gebruik maakt van geavanceeerder AI technologie te bezoeken en later deze bij een van hun klanten in de praktijk te zien.

De delegatie reisde ook naar Huizhou, waar ze het Daya Bay Petrochemical Complex bezochten, een van de belangrijkste petrochemische knooppunten in China. Hier leerde de delegatie over de initiatieven van Shell, ExxonMobil en andere bedrijven om de haalbaarheid van een nieuw CCU-hub te verkennen.  Ook werd door een deel van de delegatie de Zhuhai-fabriek van Kingfa te bezocht.

Deze missie is niet alleen een kans geweest om de vooruitgang op het gebied van plastics te verkennen, maar ook om sterke netwerken op te bouwen tussen Nederlandse en Chinese bedrijven en instellingen. CPNL kijkt samen met de andere deelnemers en hun netwerken uit naar het implementeren van de verkregen kennis en ervaringen in hun eigen bedrijfsvoering en samenwerkingsinitiatieven.

“Het bezoek aan DataBeyond was indrukwekkend. Wat mij het meest opviel, was hoe dit jonge en dynamische Chinese bedrijf, met kapitaalinvesteringen uit de markt, in korte tijd is uitgegroeid tot een leider in de Aziatische markt op het gebied van AI-gestuurde sorteertechnologie voor plastics. Bij een klant van DataBeyond, diep in het achterland, zagen we balen met voorgesorteerd plastic, klaar voor verdere verwerking in recyclingbedrijven. Het handmatige sorteerstadium wordt daarmee overgeslagen. Hoewel de snelheid en omvang van de activiteiten bekend zijn, viel mij vooral de doelgerichte aanpak op. Bedrijven en overheid werken nauw samen, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, om regionale oplossingen te ontwikkelen. Dit leidt tot snelle vooruitgang, maar ook vooruitkijkend naar de langetermijndoelstellingen om tegen 2060 klimaatneutraal te zijn. Op korte termijn is er een maximale CO2-acceptatie tot 2030, en het toepassen van recyclaat in voedselverpakkingen is (nog) niet toegestaan.” – Marc Spekreijse, CPNL

Deel dit artikel: