Een transitie met een eerlijk speelveld – GCNE jaarevenement geeft boost voor circulariteit in chemie
Ruim 250 mensen uit de chemische sector, beleidsmakers, politici en wetenschappers kregen in het Spoorwegmuseum de laatste ontwikkelingen van het groene chemiefront voorgeschoteld. Volgens GCNE-voorzitter Arnold Stokking heeft Nederland een prachtige chemische industrie. ,,Maar het is niet meer genoeg. We moeten innoveren”, zegt hij. ,,Dat gaat ook gebeuren, daar hoeven we niet over te twijfelen. Het enige waar wij het hierover moeten hebben is dat het in Nederland gebeurt. Voor onze economie en voor onze kinderen.”
Ketens met nieuwe en bestaande polymeren circulair krijgen
Collega Marc Spekreijse stond op het podium naast Arnold om te laten zien dat het een gezamelijke transitie is; “In ‘dit’ nieuwe systeem werken we met elkaar aan de nieuwe waardeketens in de grondstoffentransitie, het circulair krijgen van kunststoffen van nieuwe en bestaande polymeren en een eerlijk speelveld. De groeifondsinitiatieven Circular Plastics NL en Biobased Circular trekken samen op. Er zijn uiteraard verschillen maar ook heel veel raakvlakken en overlap waarin we elkaar kunnen versterken in het versnellen van de transitie. Met recycling alleen gaan we het niet redden. We hebben nieuwe (bio) grondstoffen nodig en nieuwe biopolymeren nodig en de mogelijkheid om in toekomst CO2 op te vangen en te gebruiken als nieuwe bron voor koolstof. Alle drie zijn nodig om het te gaan halen.”
Gerecycled plastic geen afval
Gerecycled plastic wordt door de overheid nu nog vaak als afval bestempeld, waardoor het soms niet als nieuwe grondstof gebruikt mag worden. Bijvoorbeeld in de foodsector. Tijdens het congres zijn twee rapporten ‘Einde Afvalstatus’ aangeboden aan Jacqueline Vaessen van de Topsector Chemie en Gabriëlle Sogelée van ministerie van I&W. Daarin staan diverse aanbevelingen om tot oplossingen te komen. ,,Wij merken bij het bedrijfsleven dat er veel onduidelijkheid is. [bron: GCNE]
Na de plenaire introductie was er tijdens een van de goedbezochte breakouts genoeg ruimte om beide programma’s toe te lichten en konden Herman Wories (Biobased Circular) en Marc Spekreijse (Circular Plastics NL) vragen beantwoorden.