Circulair Plastics NL: 25 miljoen voor demonstratiefaciliteit Brightlands Circular Space

2 minuten
Geleen, 28 november 2023

Brightlands Circular Space (BCS), onderdeel van het industriecluster Chemelot, gaat met een bijdrage van 25 miljoen euro vanuit het Nationaal Groeifonds programma Circular Plastics NL investeren in de circulaire transitie van plastics. Deze bijdrage is beschikbaar gesteld voor het opzetten van het House for Circular Co-creation, het ontwikkelen van een skid- en demofaciliteit, en het realiseren van een Polymer Processing faciliteit. De gezamenlijke investering is 50 miljoen euro, waarmee open onderzoeks- en testfaciliteiten worden gebouwd met als doel een bijdrage te leveren aan het circulair maken van minimaal 50% van alle kunststoffen in Nederland vóór 2030. BCS (een samenwerking van Universiteit Maastricht, TNO en Brightlands Chemelot Campus) start met deze uitbreiding aan de noordkant van het campusterrein in Geleen in 2024 en de faciliteit is naar verwachting in 2026 operationeel.

 

Delen van faciliteiten

De testfaciliteiten staan open voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan het versnellen van circulaire plastic waardeketens. De deelnemers en partners van de subsidieregelingen van het CPNL-programma kunnen hun technologieën verder ontwikkelen en processen opschalen. Op een oppervlakte van ruim 4 ha kunnen zij in verschillende gebouwen gebruikmaken van state-of-the-art apparatuur en expertise voor het onderzoeken, ontwikkelen, analyseren en testen van grootschalig hergebruik van plasticafval door bijvoorbeeld mechanische of chemische recycling, alsook voor herverwerking, industrieel design, en opschaling tot nieuwe materialen en producten.

Marc Spekreijse, managing director Circular Plastics NL: “Deze investering met BCS is een belangrijke stap in het onderzoeks- en ontwikkelingsveld van circulaire kunststoffen in Nederland. BCS en CPNL creëren een ecosysteem dat toegankelijk en beschikbaar is, waar wetenschappelijke kennis en expertise worden uitgewisseld. Met het House of Circular Co-Creation kunnen kunststoffen ontwikkeld worden met recycling als uitgangspunt in plaats van het ontwerpen vanuit recyclaat. De skid- en demofaciliteit biedt laagdrempelige toegang tot de noodzakelijke opschaling van recycleprocessen. De Polymer Processing faciliteit versnelt de toepassing van recyclaat in kunststofproducten.”

CPNL heeft sinds de start in 2022 acht programmalijnen opgezet, met onder andere open subsidieregelingen voor bedrijven en onderzoekers via NWO en RVO. De deelname van Brightlands Circular Space aan het CPNL-programma is een belangrijke stap voor de open Nederlandse onderzoeksinfrastructuur, en biedt internationale kansen voor het versneld ontwikkelen van circulaire plastics op industriële schaal.

Zie ook: https://www.brightlands.com/brightlands-chemelot-campus/nieuws/tientallen-miljoenen-voor-demonstratiefaciliteit-brightlands

 

 

 

 

Deel dit artikel: