Circular Plastics NL: € 17 miljoen voor vier projecten in de plasticsketen

2 minuten

De Circular Plastics NL-subsidie regeling via RVO is beschikbaar gesteld voor ondernemers en onderzoekers die actief zijn in de plasticindustrie of onderzoek doen naar het hergebruik van plastic afvalstromen. Op 1 mei heeft RVO bekend gemaakt vanuit deze regeling subsidie te verstrekken aan vier projecten. De aanvraagperiode liep van 12 oktober 2023 tot 11 januari 2024.

Over de regeling
De subsidie is gericht op het bevorderen van recycling en het creëren van een economie waarin grondstofstromen circulair worden ingezet. Ondernemers konden subsidie aanvragen voor onderzoeksprojecten of showcases die knelpunten oplossen en de kwaliteit van recyclaat verbeteren. De subsidie is verdeeld over verschillende onderwerpen binnen de plasticindustrie. Op vier onderwerpen zijn aanvragen goedgekeurd die voldoen aan specifieke voorwaarden en beoordeeld zijn op onder andere de relevantie van het project en de samenwerking met ketenpartners:

  • Monitoring Quality in Plastic Recycling | NTCP, Maastricht University, TNO, LyondellBasell, Danone, Graham Packaging, Verpact | € 1,9 miljoen
  • TEXPOWER | Dutch Polymer Institute (DPI), Kringcoop, Frankenhuis, Saxion Hogeschool, CELLiCON, Textile Fiber Boost, SaXcell, Spinning Jenny, Enschede Textielstad Innovatie B.V. | € 4,7 miljoen
  • SKILLS | Trioworld, Grolsch, Broeckx Plastic Recycling, NTCP | € 2,9 miljoen
  • Cap-to-Cap Recycling | Morssinkhof Plastics, Sabic, Corvaglia Mould AG, Coca-Cola, DUCARES | € 7,4 miljoen

Voor twee andere onderwerpen is de termijn voor beoordeling verlengd.

“De start van de vier projecten is een belangrijke stap voor het verbeteren van de kwaliteit van plastics recycling en bevestigt ook de complexiteit,” aldus Marc Spekreijse, directeur van Circular Plastics NL. “Van het recyclen van katoen-polyestertextiel tot onderzoek naar nieuwe technieken om rest- en sorteerstromen te karakteriseren, de diversiteit in de projecten illustreert de uitdaging waar we voor staan. Als programma bieden we niet alleen financiële steun, maar ook onze expertise en een actief netwerk om samen te werken met onderzoekers en ondernemers aan betere oplossingen die een circulaire economie nastreven.”

Project lancering en vooruitblik
Op 28 mei nodigen we alle deelnemers en geïnteresseerden uit voor een contactmiddag. Hierbij zijn de geselecteerde projecten uitgenodigd om hun initiatief toe te lichten. Ook NTCP en Brightlands Circular Space presenteren hun plannen voor een open infrastructuur. Naast inzicht in de geselecteerde projecten, biedt het evenement in Utrecht de mogelijkheden om in contact te komen met investeerders, experts van RVO en beleidsmakers van het ministerie van economische zaken. Aanmelden kan hier: https://circularplasticsnl.org/agenda/projectslaunch/

Nieuwe regelingen
In 2024 wordt door CPNL opnieuw 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een nieuwe subsidieronde. Deze regeling wordt mede vormgegeven door het inventariseren van belangrijke onderwerpen en knelpunten in de markt. Na een positieve beoordeling van de tussentijdse evaluatie van het programma, wordt er voor de periode 2025 en 2026 een budget van 43 miljoen euro verwacht.

Over Circular Plastics NL

Het programma richt zich op de knelpunten binnen diverse waardeketens. Het doel is om met subsidies de transitie naar een circulaire economie te versnellen, met als uiteindelijke doel een 100% circulaire plastics keten in NL in 2050.

 

Deel dit artikel: