CPNL op bezoek bij Veolia Polymers

2 minuten
Circular Plastics NL virgin vs recyclaat

Op 12 april ging CPNL directeur Marc Spekreijse op bezoek bij AKR (Aufderhaar Kunststof Recycling) en Veolia Polymers in Vroomshoop. De Veolia vestiging in Vroomshoop is sinds 1969 actief op het gebied van kunststofrecycling en richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van hoogwaardige compounds gebaseerd op gerecycled polypropyleen (rPP). Veolia-onderneming Aufderhaar Kunststof Recycling maalt en wast PP of HDPE afval tot een schoon maalgoed.

Marc Spekreijse: “Op uitnodiging van Gerrit Klein Nagelvoort werd ik rondgeleid bij beide bedrijven. Het blijft indrukwekkend om te zien om met hoeveel passie en professionaliteit het ingezamelde en voorgesorteerde plastic afval als waardevolle grondstof eerst gemalen en gewassen wordt en vervolgens verwerkt wordt tot kwalitatief hoogwaardige hernieuwd granulaat. Het proces met diverse kwaliteitscontrole stappen, ondersteund door een analytisch laboratorium, levert een zeer goed bruikbare stroom aan gespecificeerde kleur en kwaliteit varianten van PP granulaat (rPP). Des te triester is het om te zien dat er zoveel materiaal op het terrein en in de magazijnen blijft staan en de installaties onder hun capaciteit draaien omdat met name het virgin materiaal van buiten Europa enkele dubbeltjes per kilo goedkoper is en sommige klanten van de converters meer aandacht lijken te hebben voor hun inkoop targets dan echt bij te dragen aan een circulaire economie en een duurzame wereld.”

Gerrit Klein Nagelvoort: “De kwaliteit van deze rPP is net zo goed als virgin plastic en daarmee een echt duurzaam alternatief, dat helpt om de carbon footprint te verlagen. Om tot een goed compound te komen is een constante kwaliteit van het maalgoed van het gerecyclede kunststof van belang. De basis hiervoor ligt in PP- en HDPE-gesorteerde balen uit consumentenverpakkingen of verpakkingen uit de land- en tuinbouw. Door te investeren in de kwaliteit van de was- en maalstraat kunnen naast productie-uitval ook consumentenverpakkingen verwerkt worden. Hierbij richten we ons op de aankoop van gesorteerd balen kunststofafval (PP en HDPE) uit zowel de voor- als na-sortering.”

In contact blijven

CPNL houdt contact met organisaties en bedrijven en volgt de actuele ontwikkelingen in de markt. We gaan op bezoek bij bedrijven en kennisinstellingen en organiseren evenementen om te helpen met het zoeken naar oplossingen. Vernieuwende oplossingen die bijdragen aan de circulariteit van de plasticsketens en bijdragen aan het doel van CPNL om met behulp van subsidies de transitie naar circulariteit te versnellen.

Ontdek onze website verder, waar maandelijks meer dan 1000 bezoekers waardevolle inzichten hebben gevonden. Sluit aan bij onze groeiende gemeenschap van nieuwsbriefabonnees en meer dan 2500 LinkedIn-volgers.

Mis onze aankomende evenementen niet. Meld u hier aan voor frequente updates: https://circularplasticsnl.us13.list-manage.com/subscribe?u=e450b2af788c83663217912f1&id=fb6fd80f76

 

 

 

 

 

Deel dit artikel: