Op zoek naar methoden of processen om additieven te scheiden

2 minuten

Programma styreen gebaseerde materialen (PS, ABS, HIPS) 

Een van de acht programmalijnen van Circular Plastics NL (CPNL) is gericht op styreen gebaseerde materialen: polystyreen, acrylonitril butadieen styreen (ABS) en high impact polystyreen (HIPS). Deze styreen gebaseerde kunststoffen worden al jaren breed ingezet in de bouw, elektronica en de auto-industrie.  

Eerder geproduceerde styrenics bevatten zogenaamde legacy-additieven die niet meer voldoen aan de huidige standaarden en/of gehalogeneerde vlamvertragers. De aanwezigheid van toevoegingen die niet langer toegelaten zijn betekenen een rem op de mogelijkheden in mechanische recycling. In chemische recycling veroorzaken gehalogeneerde vlamvertragers als contaminant ook problemen. 

Deze programmalijn gaat op zoek naar methoden of processen om styreen gebaseerde materialen waardevol te kunnen recyclen en waar aanwezig deze additieven te scheiden van het polymeer materiaal. Tom Claessen is gestart als programma-manager voor dit onderdeel van het CPNL-programma: “CPNL wil partijen samenbrengen om op zoek te gaan naar nieuwe processen en technieken om end of life styrenics uit de bouw, elektronica en auto-industrie opnieuw te kunnen inzetten als grondstof. We denken daarbij aan nieuwe sorteertechnologieën, procesverbeteringen, dissolutie- or thermochemische technieken of depolymerisatie. In het programma voorzien we ook een pilot- en demo-faciliteit om opschaling naar industriële schaal te starten.” 

Tom Claessen programmamanager voor styreen-gebaseerde materialen bij Circular Plastics NL 

Tom is in deze functie verantwoordelijk voor dit onderdeel van het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL, waarin industrie en de onderzoekswereld samenwerken om de waardeketen van kunststofproducten technologisch te innoveren en circulair te maken. 

Hij zorgt voor de operationele en organisatorische activiteiten die gepaard gaan met de uit te zetten subsidieaanvraag en projecten die daaruit komen om zodoende versnelling van de ontwikkelingen in de industrie en realisatie van de programmadoelen te borgen. 

Marc Spekreijse, algemeen directeur Circular Plastics NL: 

“We zijn zeer verheugd met de komst van Tom in ons team. Hij heeft een brede ervaring en achtergrond in zowel recycling als ook (polymeer) materialen en overziet de impact in  waardeketensAls bruggenbouwer zal hij diverse geïnteresseerde partijen bij elkaar kunnen brengen en vanuit ons programma kunnen ondersteunen.” 

 

Over Tom Claessen 

Tom Claessen is Bio-ingenieur interfasechemie (KU Leuven), alumnus van Vlerick Managent School en heeft 15 jaar ervaring in applicatie-ontwikkeling, recycling en compoundering van engineering plastics.  Tom begon zijn carrière bij Ravago Group waar hij als technisch accountmanager, product manager en automotive team manager een brede bleek kreeg op de verschillende aspecten van de plastics-waardeketen. Daarnaast was/is Tom ook actief in de ontwikkeling van bio-aromatic chemicals en de verwaarding van bio-gebaseerde reststromen bij Cardolite Corporation, KU Leuven, VIT0, Avantium. 

‘Urban mining als basis voor onze nieuwe industrie’  

“Styreen-gebaseerde materialen vormen door hun wijdverspreide aanwezigheid in bouwproducten, elektrische en elektronische apparaten en in automobiel-toepassingen een belangrijk aandeel van onze afvalstroom. Hoewel styrenics waardevolle materialen zijn en West-Europa voor de productie van nieuwe producten en onderdelen constant nieuwe styrenics nodig heeft, worden end-of-life producten uit styreen gebaseerde materialen momenteel nog slechts beperkt gerecycleerd.  De recyclagegraad van deze materialen moet omhoog. Recyclen van deze waardevolle grondstoffen uit onze (stedelijke) afvalstroom is immers niet enkel goed voor klimaat en omgeving. Het zal onze lokale maakindustrie ook helpen minder afhankelijk te worden van buitenlandse feedstock-leveranciers. Als programmamanager wil ik graag bijdragen aan het circulair maken van onze kunststofindustrie.” 

Deel dit artikel: