Wetenschappelijk Onderzoek
De hoofddoelen van het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek zijn: het bieden van een wetenschappelijke en technologische kennisbasis voor de programma’s, het opleiden van een nieuwe generatie hooggekwalificeerde wetenschappers en ingenieurs, en het ontwikkelen van nieuwe technologieën die de Nederlandse industrie van de toekomst vormgeven. Er is daarbij ruimte voor onderzoek naar innovatieve polymeren en nieuwe recyclingmethoden.
Nieuwe polymeren en additieven
Doeleigenschappen voor nieuwe circulaire kunststoffen zijn onder meer:
- compatibiliteit van hun functionele eigenschappen met bestaande kunststoffen om gemakkelijke introductie op de markt mogelijk te maken,
- hoge opbrengsten bij daaropvolgende recyclingoperaties,
- gemakkelijke verwijdering en herintroductie van bijv. pigmenten/kleurstoffen en weekmakers van een selectie van hoogwaardige producten,
- compatibiliteit met huidige down- en upstream kunststofproductieprocessen.
Nieuwe recyclingmethoden
Om de beoogde recyclingroutes voor kunststoffen te optimaliseren, moeten we verschillende chemische recycling- en upcyclingtechnologieën combineren die zich nog op verschillende TRL-niveaus bevinden. Voorbeelden zijn thermische of thermokatalytische routes (bijvoorbeeld (katalytische) pyrolyse), die al op een hoger TRL-niveau staan, terwijl biochemische, foto- en elektrochemische routes nog in de kinderschoenen staan.
Ontwikkeling van nieuwe technologie die in staat is om realtime de verschillende stoffen in een recyclaatstroom op de productband van de recyclers of fabrikant te analyseren om een kostenefficiënt en snel systeem te hebben dat de samenstelling van het recyclaat identificeert en bevestigt dat de samenstelling voldoet aan de vereiste normen.
6 miljoen euro voor 10 projecten
In de NWO-call: ‘Plastics circulair maken: technische innovaties’ zijn tien onderzoeksprojecten toegewezen. Hierdoor kan onder meer onderzoek gedaan worden naar het ontwikkelen van materialen en additieven, effectievere karakteriseer-, sorteer- en wastechnologieën en recyclingtechnieken voor plastics.
Op 2 juli 2024 heeft NWO, na hun onafhankelijke aanvraag- en beoordelingsproces, bekendgemaakt tien projecten toe te wijzen. Aanvragen zijn ingediend door universiteiten, hbo- en TO2-instellingen. Bedrijven leveren een bijdrage van minimaal tien procent van de totale projectomvang per project als co-financiering. Alle onderzoeken zullen maximaal vijf jaar duren.
Meer weten?
Neem contact op met de experts in het CPNL-team.