FAQ
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het Circular Plastics NL (CPNL) programma.
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Zie ook: Subsidie Circular Plastics NL (rvo.nl)
Veel gestelde vragen
Circular Plastics NL (CPNL) is een initiatief binnen het Nationaal Groeifonds. Het doel is om plastics volledig circulair te maken en met subsidies de transitie te versnellen. Het programma is gestart in 2023, loopt acht jaar met verschillende programmalijnen. Elke programmalijn is gericht op knelpunten in verschillende waardeketens om de kringlopen voor bestaande kunststoffen te sluiten.
Circular Plastics NL (CPNL) is een initiatief binnen het Nationaal Groeifonds. Het Nationaal Groeifonds investeert in projecten die een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan duurzame en structurele economische groei. Dit doet het Nationaal Groeifonds samen met initiatiefnemers en andere investeerders. Voor CPNL is door het Ministerie van Economische Zaken (na juli 2024 Klimaat en Groene Groei) € 220 miljoen gereserveerd voor projecten. Voor meer informatie over het groeifonds kijk: hier
Een CPNL-programmalijn is een naam/onderdeel van het CPNL-programma. Elke programmalijn is gericht op knelpunten in verschillende waardeketens om de kringlopen voor bestaande kunststoffen te sluiten. De programmalijnen zijn: Systeemintegratie & Design; Karakteriseren, sorteren en wassen; Mechanische recycling van polyolefine verpakkingen en folies; Recycling van op styreen gebaseerde materialen; Chemische depolymerisatie; Thermochemische recycling; Brightlands Circular Space
Deze programmalijn richt zich op het verkennen van de impact van gedeeltelijk en maximaal circulaire plastics ketens in Nederland door het in kaart te brengen van de positieve en negatieve effecten binnen belangrijke maatschappelijke thema's zoals economie, technologie, milieu, gezondheid en sociaal-maatschappelijke aspecten. We ontwikkelen methoden om deze informatie te meten en te delen, essentieel voor besluitvorming en het versnellen van circulaire ontwikkelingen. Voor meer informatie over systeemintegratie en ontwerp kijk: hier
In 2023 heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een bestuur aangesteld voor de Stichting Circular Plastics NL. Inmiddels is het toezicht belegd bij een Raad van Toezicht en voert het programmabureau van CPNL de plannen uit onder leiding van een directeur-bestuurder. In het bureau werken specialisten op het gebied van strategie, management en communicatie. De programmamanagers leiden en ontwikkelen de verschillende programmalijnen. Voor meer informatie over de CPNL organisatie kijk hier
De leden van de programmaraad adviseren het bestuur om te zorgen dat de uitrol van het programma blijft aansluiten bij de actuele ontwikkeling in de industrie en de aanwezige kennis in Nederland en daarbuiten.
Een open call is een ‘call for proposals’ voor een subsidieaanvraag voor bedrijven en/of kennisinstellingen.
CPNL zet via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in 2025 een 'tender' uit met generieke onderzoeksprojecten of showcases.
In 2023 heeft CPNL via RVO een 'tender' met generieke onderzoeksprojecten uitgezet en is voor wetenschappelijk onderzoek een 'call for proposals' uitgezet door Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO).
In onze maandelijkse nieuwsbrief worden de aankondigingen voor open calls gedeeld, aanmelden kan hier
In december 2024 wordt de nieuwe regeling, een 'tender' via RVO, gepubliceerd in de staatscourant.
In onze maandelijkse nieuwsbrief worden de aankondigingen en openstellingen voor open calls gedeeld, aanmelden kan hier
De open calls worden vooraf aangekondigd in onze maandelijkse nieuwsbrief, aanmelden kan hier .
Iedereen: alle partijen, ook midden- en kleinbedrijf, kennisinstellingen en brancheorganisaties die bij kunnen dragen aan de doelstellingen van het programma, mogelijk in een consortium. Een consortium bestaat uit meerdere partijen die gezamenlijk aan een projectvoorstel werken. Voor het vinden van partners (privaat en wetenschappelijk) kunt u ons matchmaking platform B2Match verkennen en gebruiken.
Projecten die ingediend zijn bij RVO kunnen starten op het moment dat het projectplan is ingediend.
Activiteiten zijn alleen subsidiabel als de subsidie wordt toegekend.
Onderzoeksprojecten RVO
- MoQuP-R: NTCP, Maastricht University, TNO, LyondellBasell, Danone, Graham Packaging, Verpact
- UPTYRE: Recybem, Hogeschool Windesheim en Universiteit Twente, Reedijk Used Tyres, Kargro Recycling, Apollo Tyres (Europe), Avantes, Spectral Industries, Rubber Resources, New Born Rubber
Showcases RVO
SKILLS: Trioworld, Grolsch, Broeckx recycling, NTCP
Cap-to-Cap Recycling: Morssinkhof Plastics, SABIC, Mors-Invest, Corvaglia Mould AG, DUCARES (Triskelion), Coca-Cola Europacific Partners Nederland
TEXPOWER: DPI, Kringcoop, Frankenhuis, Saxion, Cellicon, Textile Fiber Boost, SaXcell, Spinning Jenny, Enschede Textielstad Innovatie
Maatwerkaanvragen
NTCP en Brightlands Circular Space
Wetenschappelijk onderzoek NWO
10 onderzoeken - lees hier meer .
De benodigde activiteiten voor het schrijven en indienen van een voorstel zijn niet subsidiabel bij het Nationaal Groeifonds. Circular Plastics NL (CPNL) is een initiatief binnen het Nationaal Groeifonds.
Voor de aankomende regeling, een 'tender' via RVO, die in december 2024 wordt gepubliceerd in de staatscourant worden per onderzoeksproject en per showcase een maximumbedrag beschikbaar gesteld. De uiteindelijke bedragen en percentages worden door RVO gepubliceerd aan de hand van de ingediende begroting en projectplan, rekening houdend met de staatsteunregels.
Een project dat zich richt op een bepaald materiaal en als doel heeft knelpunten in een specifieke waardeketen te signaleren en weg te nemen. Aan de hand van de onderwerpen ontstaat er in de markt een kans om deze waardeketen te sluiten en dit kan als blauwdruk gebruikt worden om een andere waardeketen te sluiten voor hetzelfde materiaal. Een omschrijving en de betekenis van de CPNL showcases in de RVO regeling in 2025 komt beschikbaar op de RVO website.
Investeringen in een Demonstratieproject (DEMO) De defenitie luidt als volgt: Een CPNL-demonstratieproject onderscheidt zich van de andere projecten door het karakter van de activiteit van demonstratie en wat ermee moet worden gedemonstreerd. In de definitie is opgenomen dat een demonstratieproject ook deels experimentele ontwikkeling kan omvatten, niet zijnde een pilot. Het woord 'demonstratie' gebruikt men ook met andere betekenissen. Vaak is dat in de fase van onderzoek en ontwikkeling. Bijvoorbeeld: de demonstratie van het principe of van een prototype. Dat kan op ware grootte zijn. Bij een demonstratieproject blijft de installatie ook na het project in gebruik. Is dat niet het geval? Omdat u de installatie demonteert of deze stil komt te staan? Dan is dit mogelijk een pilotproject (experimentele ontwikkeling). Het is dan geen demonstratieproject.
Op dit moment niet.
Binnen het Circular Plastics NL programma is voor academisch onderzoek naar het (door) ontwikkelen van recyclingtechnologieën die zowel fossiel als biobased aankunnen in 2024 een call for proposals afgerond via NWO.
Voor een puur natuurlijke materialenkringloop is onder andere het groeifondsprogramma BioBased Circular gestart.
Nee. De inspanningen van alle partijen die medewerking hebben verleend aan het groeifondsvoorstel hebben geleid tot een vitaal en breed samengesteld programma.
Het illustreert het draagvlak in de markt en demonstreert de noodzaak voor actie op de uitdagingen op het gebied van circulair plastics.
De open calls in het CPNL-programma zijn toegankelijk gemaakt voor alle partijen die bij kunnen dragen aan de doelstellingen van het programma.
Ja. Het Nationaal Groeifonds verwacht voor de CPNL open calls in een cofinanciering.
RVO:
Voor projectvoorstellen binnen de subsidiemodule Circular Plastics NL van RVO in 2025 is cofinanciering nodig. Meer informatie over de hoogte van het percentage is te vinden op de RVO website .
NWO:
In de NWO call for proposals voor (wetenschappelijk) onderzoek in 2023 werd een minimum co-financierings percentage gehanteerd van 10%.
Het is mogelijk om buitenlandse partijen als co-financier op te nemen binnen een consortium, mits de subsidiegelden in Nederland besteed worden en de activiteiten in Nederland plaatsvinden. De volledige voorwaarden worden gepubliceerd via aankondiging(en) in de Staatscourant.