Vernieuwing materialen en processen
Circulaire Plastics NL ontwikkelt verschillende programma’s om materiaal- en procesinnovaties voor circulaire plastics te realiseren en daarmee toe te werken naar 100% circulariteit in 2050 en de Nederlandse economie duurzame groeikansen te bieden. Er kunnen met behulp van subsidies nieuwe materialen worden ontwikkeld, die lastig te recyclen materialen in de toekomst kunnen vervangen. In showcases kunnen specifieke kringlopen gesloten worden. Het programma is gestart in 2023 en onderdeel van de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds.
De CPNL programmalijnen zijn:
Systeemintegratie en ontwerp
Bekijk meerKarakteriseren, sorteren en wassen
Bekijk meerMechanische recycling van polyolefine verpakkingen
Bekijk meerRecycling van op styreen gebaseerde materialen
Bekijk meerChemische depolymerisatie
Bekijk meerThermochemische recycling
Bekijk meerWetenschappelijk Onderzoek
Bekijk meerBrightlands Circular Space
Bekijk meerOpen subsidieaanvragen
In januari 2025 opent de regeling Circular Plastics NL voor 2025 voor circulaire investeringen. Ondernemers en onderzoekers met ideeën voor projecten die knelpunten in de plastics keten in Nederland oplossen kunnen een aanvraag indienen. Deze subsidieregeling met 4 generieke onderzoeksprojecten en 8 showcases wordt voor CPNL uitgezet via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor vernieuwende projecten.
In juli 2024 zijn de projecten van twee subsidieregelingen gestart:
- Een RVO-tender voor subsidies bedoeld voor bedrijven en/of kennisinstellingen waaruit 5 projecten zijn gestart.
- Een subsidieaanvraag via een NWO call for proposals voor voorstellen van universiteiten, hbo’s en TO2-instellingen waaruit 10 onderzoeken zijn gestart.
Intensieve ketensamenwerking
De Nederlandse ambities (50% circulair in 2030, 100% circulair in 2050) kunnen alleen worden gehaald als de processen en structuren in het plastics-ecosysteem drastisch veranderen. Dit vraagt om intensieve ketensamenwerking en krachtige financiële impulsen.
Integraal proces
De programma’s zijn ontworpen om zowel de huidige kringlopen te sluiten als nieuwe recyclable by design materialen te ontwikkelen die lastig te recyclen materialen in de toekomst kunnen vervangen. Daarmee sluiten deze programma’s aan op verschillende treden in de R-ladder: Reduce, Redesign, Reuse, Recycle en Recover.
Grootste materiaalstromen
We kiezen daarbij voor vijf van de grootste materiaalstromen in de sector, namelijk polyolefines, PET, styreen-gebaseerde materialen, PUR en rubber. Voor deze materiaalstromen worden de ketens circulair gesloten. De resultaten kunnen gebruikt worden om ook de ketens voor deze plastics in andere sectoren te sluiten en om uit te breiden naar andere typen plastics. In de ketenaanpak staat waardebehoud van plastics in meerdere levenscycli centraal.
Met een uitgebreide analyse getiteld ‘Volumes in the Plastics Value Chain in the Netherlands,’ uitgevoerd in samenwerking met Conversio, geeft CPNL een inkijk over de volumes per polymeertype, per keten. Vanaf December 2024 worden deze diepgaande analyses over de afzonderlijke waardeketens gepubliceerd.
Fundament voor een efficiënt en inclusief ecosysteem
Samen vormen de programmalijnen een fundament voor een efficiënt en inclusief ecosysteem voor circulaire kunststoffen. Het programma omhelst fundamenteel onderzoek tot opschaling.
Veel gestelde vragen
Kijk op onze FAQ-pagina voor veelgestelde vragen en antwoorden over het Circular Plastics NL (CPNL) programma.