FAQ
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het Circular Plastics NL (CPNL) programma.
NWO: Via deze link vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de aankomende call for proposals voor de CPNL Incubator via NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek)
RVO: Via deze link vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de aankomende tender voor showcases en onderzoeksprojecten via RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.
Veel gestelde vragen
Circular Plastics NL (CPNL) is een initiatief binnen het Nationaal Groeifonds. Het doel is om plastics volledig circulair te maken en met subsidies de transitie te versnellen. Het programma loopt acht jaar en heeft acht programmalijnen. Elke programmalijn is gericht op knelpunten in verschillende waardeketens om de kringlopen voor bestaande kunststoffen te sluiten.
Een CPNL-programmalijn is eén van de acht lijnen die eind 2022 zijn geformuleerd. De programmalijnen zijn: Systeemintegratie & Design; Karakteriseren, sorteren en wassen; Mechanische recycling van polyolefine verpakkingen; Recycling van op styreen gebaseerde materialen; Chemische depolymerisatie; Thermochemische recycling; Kraamkamer; Brightlands Circular Space
Een van de acht CPNL-programmalijn is genaamd 'Incubator'en bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe materialen of recycling technologieën met als doel plastics meer en beter te recyclen, inclusief de daarvoor eventueel benodigde kleur- en hulpstoffen/additieven die van een polymeer een plastic maken. De eerste call for proposals voor het kraamkamerprogramma wordt naar verwachting in de eerste week van oktober 2023 aangekondigd via een publicatie in de Staatscourant door NWO.
Het bestuur van de stichting Circular Plastics NL is aangesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ze is verantwoordelijk voor de realisatie van, en het voeren van regie over het programma. Het CPNL-programmabureau is het uitvoerende orgaan van de stichting Circular Plastics NL, onder leiding van een directeur. Binnen het bureau zijn er specialisten voor algemeen management en communicatie en zijn de programmamanagers, verantwoordelijk voor het leiden en uitbouwen van de programmalijnen.
De leden van de programmaraad adviseren het bestuur om te zorgen dat de uitrol van het programma blijft aansluiten bij de actuele ontwikkeling in de industrie en de aanwezige kennis in Nederland.
Een open call is een ‘call for proposals’ voor een subsidieaanvraag voor bedrijven en/of kennisinstellingen. In 2023 verwacht CPNL 2 open calls: De open call met generieke onderzoeksprojecten of showcases worden uitgezet via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De open calls voor wetenschappelijk onderzoek voor de programmalijn systeemintegratie en de kraamkamer worden uitgezet door Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO). De open calls worden vooraf aangekondigd in onze maandelijkse nieuwsbrief, aanmelden kan hier
De eerste open calls voor het kraamkamerprogramma (NWO), generieke onderzoeksprojecten en showcases (RVO) worden naar verwachting in de eerste week van oktober 2023 aangekondigd via een publicatie in de Staatscourant. Later in oktober zullen ze worden opengesteld tot en met december 2023. De open calls worden vooraf aangekondigd in onze maandelijkse nieuwsbrief, aanmelden kan hier: hier
De open calls worden vooraf aangekondigd in onze maandelijkse nieuwsbrief, aanmelden kan hier: hier. De publicatie zal worden aangekondigd via de Staatscourant.
Iedereen: alle partijen, ook midden- en kleinbedrijf, kennisinstellingen en brancheorganisaties die bij kunnen dragen aan de doelstellingen van het programma, mogelijk in een consortium. Een consortium bestaat uit meerdere partijen die gezamenlijk aan een projectvoorstel werken. De open calls worden vooraf aangekondigd in onze maandelijkse nieuwsbrief, aanmelden kan hier: hier.
Projecten voor wetenschappelijk onderzoek worden ingediend bij NWO en kunnen pas van start gaan wanneer ze zijn toegekend. Projecten die ingediend zijn bij RVO kunnen starten op het moment dat het projectplan is ingediend. Activiteiten zijn alleen subsidiabel als de subsidie wordt toegekend.
De benodigde activiteiten voor het schrijven en indienen van een voorstel zijn niet subsidiabel bij het Nationaal Groeifonds. Circular Plastics NL (CPNL) is een initiatief binnen het Nationaal Groeifonds.
Per programmalijnonderdeel wordt er een maximumbedrag beschikbaar gesteld in de open call. De uiteindelijke bedragen en percentages worden in de generieke onderzoeksprojecten en showcases door RVO gepubliceerd aan de hand van de ingediende begroting en projectplan, rekening houdend met de staatsteunregels. Bekijk hiervoor ook de CPNL FAQ voor de RVO open call 2023 via de link boven aan deze pagina. In de call for proposals via NWO voor (wetenschappelijk) onderzoek wordt een minimum co-financierings percentage gehanteerd van 10%.
Nee. De inspanningen van alle partijen die medewerking hebben verleend aan het groeifondsvoorstel hebben geleid tot een vitaal en breed samengesteld programma. Het illustreert het draagvlak in de markt en demonstreert de noodzaak voor actie op de uitdagingen op het gebied van circulair plastics. De open calls in het CPNL-programma zijn toegankelijk gemaakt voor alle partijen die bij kunnen dragen aan de doelstellingen van het programma.
Ja. Het Nationaal Groeifonds verwacht voor dit programma een minimum van 10% private cofinanciering en een gemiddelde van 50% cofinanciering voor het hele programma. De aard van de private bijdrage (in kind, in cash) zal worden vastgelegd per call. De uiteindelijke bedragen en percentages worden in de generieke onderzoeksprojecten en showcases door RVO bepaald aan de hand van de ingediende begroting en projectplan, rekening houdend met de staatsteunregels. In deze call for proposals voor (wetenschappelijk) onderzoek wordt een minimum co-financierings percentage gehanteerd van 10%.
Het is mogelijk om buitenlandse partijen als co-financier op te nemen binnen een consortium, mits de subsidiegelden in Nederland besteed worden en de activiteiten in Nederland plaatsvinden. De volledige voorwaarden worden gepubliceerd via een aankondiging in de Staatscourant.
CPNL heeft in de zomer van 2023 4 online informatiesessies georganiseerd. De presentatie gegeven door Marc Spekreijse en Maurits Boeije is hier terug te vinden: hier.