FAQ
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het Circular Plastics NL (CPNL) programma.
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.
Veel gestelde vragen
Circular Plastics NL (CPNL) is een initiatief binnen het Nationaal Groeifonds. Het doel is om plastics volledig circulair te maken en met subsidies de transitie te versnellen. Het programma loopt acht jaar en heeft acht programmalijnen. Elke programmalijn is gericht op knelpunten in verschillende waardeketens om de kringlopen voor bestaande kunststoffen te sluiten.
Circular Plastics NL (CPNL) is een initiatief binnen het Nationaal Groeifonds. Het Nationaal Groeifonds investeert in projecten die een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan duurzame en structurele economische groei. Dit doet het Nationaal Groeifonds samen met initiatiefnemers en andere investeerders. Met het Nationaal Groeifonds trekt het kabinet tussen 2021 en 2025 € 20 miljard uit voor projecten. Voor meer informatie over het groeifonds kijk: hier
Een CPNL-programmalijn is eén van de acht lijnen die eind 2022 zijn geformuleerd. De programmalijnen zijn: Systeemintegratie & Design; Karakteriseren, sorteren en wassen; Mechanische recycling van polyolefine verpakkingen en folies; Recycling van op styreen gebaseerde materialen; Chemische depolymerisatie; Thermochemische recycling; Incubator; Brightlands Circular Space
Deze programmalijn richt zich op het verkennen van de impact van gedeeltelijk en maximaal circulaire plastics ketens in Nederland door het in kaart te brengen van de positieve en negatieve effecten binnen belangrijke maatschappelijke thema's zoals economie, technologie, milieu, gezondheid en sociaal-maatschappelijke aspecten. We ontwikkelen methoden om deze informatie te meten en te delen, essentieel voor besluitvorming en het versnellen van circulaire ontwikkelingen. Voor meer informatie over systeemintegratie en ontwerp kijk: hier
Een van de acht CPNL-programmalijn is genaamd 'Incubator' en bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe materialen of recycling technologieën met als doel plastics meer en beter te recyclen, inclusief de daarvoor eventueel benodigde kleur- en hulpstoffen/additieven die van een polymeer een plastic maken. De eerste call for proposals voor het kraamkamerprogramma is in de eerste week van januari 2024 gesloten. Voor het vinden van partners (privaat en wetenschappelijk) kunt u ons matchmaking platform B2Match verkennen en gebruiken.
Het bestuur van de stichting Circular Plastics NL is aangesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ze is verantwoordelijk voor de realisatie van, en het voeren van regie over het programma. Het CPNL-programmabureau is het uitvoerende orgaan van de stichting Circular Plastics NL, onder leiding van een directeur. Binnen het bureau zijn er specialisten voor algemeen management en communicatie en zijn de programmamanagers, verantwoordelijk voor het leiden en uitbouwen van de programmalijnen. Voor meer informatie over de organisatie kijk hier
De leden van de programmaraad adviseren het bestuur om te zorgen dat de uitrol van het programma blijft aansluiten bij de actuele ontwikkeling in de industrie en de aanwezige kennis in Nederland.
Een open call is een ‘call for proposals’ voor een subsidieaanvraag voor bedrijven en/of kennisinstellingen.
Van oktober 2023 tot Januari 2024 heeft CPNL via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een tender met generieke onderzoeksprojecten of showcases voor ondernemers en kennisinstituten uitgezet.
En is voor wetenschappelijk onderzoek voor de programmalijn incubator een call for proposals uitgezet door Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO). Rond april 2024 zullen na evaluatie de gegunde projecten en onderzoeken bekendgemaakt worden.
In onze maandelijkse nieuwsbrief worden de laatste ontwikkeling en aankondigingen voor open calls gedeeld, aanmelden kan hier
De eerste open calls voor het kraamkamerprogramma (NWO), generieke onderzoeksprojecten en showcases (RVO) zijn in de eerste week van oktober 2023 aangekondigd via een publicatie in de Staatscourant. Voor 2024 en 2025 verwachten we nieuwe calls aan te kondigen in het najaar.
In onze maandelijkse nieuwsbrief worden de laatste ontwikkeling en aankondigingen voor open calls gedeeld, aanmelden kan hier
De open calls worden vooraf aangekondigd in onze maandelijkse nieuwsbrief, aanmelden kan hier .
Iedereen: alle partijen, ook midden- en kleinbedrijf, kennisinstellingen en brancheorganisaties die bij kunnen dragen aan de doelstellingen van het programma, mogelijk in een consortium. Een consortium bestaat uit meerdere partijen die gezamenlijk aan een projectvoorstel werken. Voor het vinden van partners (privaat en wetenschappelijk) kunt u ons matchmaking platform B2Match verkennen en gebruiken.
Projecten voor wetenschappelijk onderzoek worden ingediend bij NWO en kunnen pas van start gaan wanneer ze zijn toegekend.
Projecten die ingediend zijn bij RVO kunnen starten op het moment dat het projectplan is ingediend.
Activiteiten zijn alleen subsidiabel als de subsidie wordt toegekend.
Rond april 2024 zullen na een evaluatieperiode van ongeveer 13 weken de gegunde projecten en onderzoeken bekendgemaakt worden voor open calls 2023.
De benodigde activiteiten voor het schrijven en indienen van een voorstel zijn niet subsidiabel bij het Nationaal Groeifonds. Circular Plastics NL (CPNL) is een initiatief binnen het Nationaal Groeifonds.
Per programmalijnonderdeel wordt er een maximumbedrag beschikbaar gesteld in de open call voor 2023. De uiteindelijke bedragen en percentages worden in de door RVO gepubliceerd aan de hand van de ingediende begroting en projectplan, rekening houdend met de staatsteunregels.
In de 2023 call for proposals via NWO voor (wetenschappelijk) onderzoek wordt een minimum co-financierings percentage gehanteerd van 10%.
Voor 2024 en 2025 verwachten we nieuwe calls aan te kondigen in het najaar.
In onze maandelijkse nieuwsbrief worden de laatste ontwikkeling en aankondigingen voor open calls gedeeld, aanmelden kan hier
Onderzoeken naar het (door) ontwikkelen van recycling- en karakterisering technologieën die zowel fossiel als biobased aankunnen zijn opgenomen in het incubator programma (P8) van CPNL.
Bij de RVO tender in 2023 voor onderzoeksprojecten en showcases kan een beoogd project met (deels) niet fossiele materialen of recyclage in aanmerking komen mits het TRL niveau overeenkomt.
Bijvoorbeeld bij rigide polyolefines (PP/HDPE) of flexibele polyolefines (L(L)DPE) wordt meer gekeken naar het recycleren van het materiaal, dan de oorspronkelijke feedstock / bron waarvan de monomeren zijn gemaakt.
Voor een puur natuurlijke materialenkringloop is oa het groeifondsprogramma BioBased Circular gestart.
Neem contact op met een van de CPNL programmalijn managers voor meer informatie. Zie ook
Nee. De inspanningen van alle partijen die medewerking hebben verleend aan het groeifondsvoorstel hebben geleid tot een vitaal en breed samengesteld programma.
Het illustreert het draagvlak in de markt en demonstreert de noodzaak voor actie op de uitdagingen op het gebied van circulair plastics.
De open calls in het CPNL-programma zijn toegankelijk gemaakt voor alle partijen die bij kunnen dragen aan de doelstellingen van het programma.
Ja. Het Nationaal Groeifonds verwacht voor de CPNL open calls in 2023 een cofinanciering.
RVO:
Voor projectvoorstellen binnen de subsidiemodule Circular Plastics NL van RVO in 2023 is cofinanciering nodig. Meer informatie over de hoogte van het percentage is te vinden op de RVO website .
NWO:
In de NWO call for proposals voor (wetenschappelijk) onderzoek wordt een minimum co-financierings percentage gehanteerd van 10%.
Het is mogelijk om buitenlandse partijen als co-financier op te nemen binnen een consortium, mits de subsidiegelden in Nederland besteed worden en de activiteiten in Nederland plaatsvinden. De volledige voorwaarden zijn gepubliceerd via aankondiging(en) in de Staatscourant.
Voor het vinden van partners (privaat en wetenschappelijk) kunt u ons matchmaking platform B2Match verkennen en gebruiken.